Aurinkokuntamme kulkee luultua nopeammin

Uusien mittausten perusteella aurinkokuntamme sijaitsee oletettua lähempänä galaksimme keskustaa. Lisäksi se kulkee nopeammin kuin tähän asti on uskottu.

Aurinkokunta sai juuri nopeutta lisää seitsemän kilometriä sekunnissa ja siirtyi noin 2 000 valovuotta lähemmäs supermassiivista mustaa aukkoa. Muutokset johtuvat paremmasta mallista, joka on saatu luotua kotigalaksistamme.

Japanilainen VERA-projekti alkoi vuonna 2000 kartoittaa Linnunradan kohteiden kolmiulotteisia nopeuksia. Tänä vuonna julkaistiin astrometrinen katalogi, jonka ansiosta muun muassa galaksimme keskustan paikka pystyttiin laskemaan aiempaa tarkemmin.

Tulosten perusteella Linnunradan keskusta sekä siellä lymyävä supermassiivinen musta aukko ovat 25 800 valovuoden päässä maapallolta. Etäisyys on selvästi vähemmän kuin Kansainvälisen tähtitieteellisen liiton IAU:n vuonna 1985 hyväksymä arvo 27 700 valovuotta.

Samalla muuttui myös arvio nopeudesta, jolla aurinkokunta kiertää galaksin keskustaa. Nyt ilmoitettu arvo on 227 kilometriä sekunnissa, kun aiempi virallinen luku on 220 kilometriä sekunnissa.

Aiheesta lisää NAOJ (englanniksi)