Maailman suurin kartta koottiin

Sloan Digital Sky Survey -kartoituksessa on luotu historian suurin kartta. Kartta perustuu kvasaarien paikkoihin maailmankaikkeudessa.

"Koska kvasaarit ovat niin kirkkaita, pystymme näkemään ne universumin toiselta puolelta", kuvailee Ashley Ross Ohion osavaltionyliopistosta. "Tämä tekee niistä ideaalisia kohteita suurimpaan tähänastiseen karttaan."

Karttaan on merkitty yli 147 000 kvasaarin paikat. Se on tekijöidensä mukaan kolmiulotteiselta tilavuudeltaan kautta aikojen suurin kartta.

Apuna mittakaavan luomisessa hyödynnettiin baryonien akustisia oskillaatioita (BAO). Nämä värähtelyt tapahtuivat varhaisessa kaikkeudessa ennen sen tulemista läpinäkyväksi.  

Läpinäkyväksi universumi tuli 380 000 vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Olosuhteiden muuttuessa värähtelyt "jäätyivät" paikoilleen ja niiden jäänteet ovat näkyvissä nykyäänkin.

Tutkijat kertovat kartoitushavaintojen noudattavan kosmologian standardimallia, jota on koottu viimeisen 20 vuoden aikana.

"Havaintomme noudattavat Einsteinin yleistä suhteellisuusteoriaa", kuvailee tutkimukseen osallistunut Hector Gil-Marin.

"Nyt meillä on BAO-havainnot, jotka antavat mittakaavaa kosmologisiin etäisyyksiin ja kaikki viittaa samaan - yksinkertaisin malli vastaa havaintoja hyvin."

Kvasaarit ovat kirkkaita aktiivisia galakseja, joiden ytimissä on supermassiiviset mustat aukot. Ne säteilevät kymmeniä kertoja enemmän energiaa kuin tavalliset galaksit ja näkyvät siksi niin kaukaa.

Aiheesta lisää SDSS (englanniksi)