Linnunrata on väriltään kuin kevään lumi pian auringonnousun jälkeen

Tutkijat ovat tehneet tähän mennessä tarkimman mittauksen galaksimme väristä. Havainto esiteltiin tällä viikolla Texasissa pidettävässä American Astronomical Societyn kokouksessa.

Tulosten perusteella Linnunrata on väriltään kuin puhdas lumi. Vielä tarkemmin määriteltynä väri on erittäin lähellä kevään lunta, kun sitä katsoo varhain aamulla pian auringonnousun jälkeen.

Väri on yksi tärkeimmistä galaksien ominaisuuksista, sillä se kertoo millaisista tähdistä galaksi koostuu. Linnunradan väriä on kuitenkin ollut vaikea määrittää, koska olemme galaksimme sisällä ja kaasu- sekä pölypilvet peittävät suuren osan näkymästä.

"Ongelma on samanlainen kuin jos pitää määrittää maapallon väri ja voi nähdä vain miltä Pennsylvania näyttää", kuvailee tutkimusta johtanut Jeffrey Newman Pittsburghin yliopistosta.

Kiertääkseen ongelman Newman kollegoineen tutki muita galakseja ja yritti löytää näistä mahdollisimman hyvän Linnunradan kopion. Linnunradan väri vastaa erittäin hyvin niin sanottua "kosmista väriä", joka on keskiarvo kaikkien galaksien väreistä.

Aiheesta lisää Pittsburghin yliopisto (englanniksi)