Linnunrata oli kuollut kahden miljardin vuoden ajan ennen Auringon syntymistä

Tuore tutkimus tukee teoriaa, jonka mukaan galaksimme tähdet syntyivät kahdessa eri vaiheessa. Näiden välissä saattoi olla jopa kahden miljardin vuoden pituinen jakso, jolloin tähtien synty oli katkolla.

Seitsemän miljardia vuotta sitten Linnunratamme "kuoli". Tuolloin nimittäin supernovaräjähdykset lämmittivät galaksimme kaasua niin paljon, ettei uusia tähtiä päässyt enää muodostumaan.

Samalla supernovat muuttivat myös kaasun kemiallista koostumusta lisäten siihen suuria määriä rautaa.

Linnunradan kuollut vaihe kesti mahdollisesti jopa kahden miljardin vuoden ajan. Vasta sen jälkeen kaasu oli ehtinyt jäähtymään riittävästi, jotta galaksimme pystyi taas heräämään eloon ja muodostamaan uusia tähtiä.

Tuolloin syntyi muun muassa oma Aurinkomme. Olemmekin nyt osa vaihetta, jota tutkijat kutsuvat "Linnunradan toiseksi elämäksi".

Teoriaa tukee se, että galaksimme tähdet myös jakaantuvat kahteen erilliseen ryhmään koostumuksensa puolesta. Ensimmäisen ryhmän tähdet sisältävät vain vähän rautaa niin sanottuihin alpha-alkuaineisiin verrattuna, kun taas toisen ryhmän tähdet ovat selvästi rautaisempia.

Tähän asti ei ole ollut täyttä varmuutta siitä, mistä tämä jako johtuu. Uusimmassa Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että tähtien jakaantuminen kahteen eri ryhmään voi olla suora seuraus Linnunradan kahdesta eri elämänvaiheesta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)