Linnunrata laajenee 500 metriä sekunnissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan galaksimme kasvaa edelleen reunoiltaan. Tutkijat onnistuivat myös arvioimaan laajenemisnopeuden.

Linnunradassamme syntyy yhä uusia tähtiä. Osa tähtiensyntyalueista sijaitsee galaksimme reunamilla kasvattaen hiljalleen galaksimme kokoa.

Koska katselemme Linnunrataa sisältä päin, galaksimme kasvua on kuitenkin erittäin vaikea havaita. Siksi tähtitieteilijät ovat tutkineet, miten nopeasti Linnunradan kaltaiset muut spiraaligalaksit laajenevat.

Tutkijat mittasivat galaksien laidoilla olevien tähtien liikettä. He keskittyivät etenkin nuoriin sinisiin tähtiin selvittääkseen, miten nopeasti tähdet siirtyvät pois syntypaikoiltaan ja miten niiden emogalaksit kasvavat.

"Linnunrata on melko iso jo nykyään. Työmme kuitenkin osoittaa, että ainakin näkyvä osa kasvattaa hiljalleen kokoa, kun tähtiä syntyy galaksin ulkolaidalla", selittää Cristina Martínez-Lombilla Kanarian saarten astrofysiikan instituutista. "

Tulosten perusteella Linnunradan kaltaiset spiraaligalaksit kasvavat noin 500 metrin sekuntinopeudella.

"Se ei ole nopeaa, mutta jos voisit matkustaa ajassa eteenpäin ja katsoa galaksia 3 miljardin vuoden kuluttua, se olisi 5 prosenttia nykyistä suurempi", Martínez-Lombilla huomauttaa.

Linnunradan läpimitta on nykyään noin 100 000 valovuotta eli triljoona kilometriä.

Aiheesta lisää EWASS (englanniksi)