Linnunradasta löytyi teorioita uhmaava musta aukko

Tähtitieteilijät ovat löytäneet niin kookkaan mustan aukon, että se haastaa nykykäsitykset tähtien kehityksestä. Kohde paljastui, kun tutkijat havaitsivat kaukaisen tähden kiertävän näkymätöntä kohdetta.

Kiinalaiset tutkijat raportoivat havainneensa mustan aukon, jolla on massaa lähes 70 Auringon verran. Nimen LB-1 saanut aukko sijaitsee vain 15 000 valovuoden päässä maapallolta.

Kun massiivinen tähti on käyttänyt kaiken polttoaineensa, se voi romahtaa mustaksi aukoksi. Nyt paljastuneen mustan aukon massa on kuitenkin niin suuri, että se on herättänyt hämmästystä tähtitieteilijöiden keskuudessa.

"Tähtien kehitystä kuvaavien uusimpien mallien mukaan tämän massaisia mustia aukkoja ei pitäisi edes olla olemassa galaksissamme", kertoo Liu Jifeng Kiinan kansallisesta tähtitieteellisestä observatoriosta.

"Ajattelimme, että galaksimme tyypillisen kemiallisen koostumuksen omaavat, erittäin massiiviset tähdet karistavat suurimman osan kaasustaan voimakkailla tähtituulilla lähestyessään elämänsä loppua. Siksi niiden ei pitäisi jättää jälkeensä näin raskasta jäännettä", jatkaa Liu Jifeng.

"LB-1 on kaksi kertaa niin massiivinen kuin luulimme olevan mahdollista. Nyt teoreetikoiden täytyy ottaa vastaan haaste selittää sen muodostuminen."

Musta aukko löytyi, kun tutkijat havaitsivat erään Linnunradan tähden kiertävän näkymätöntä kohdetta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)