Linnunradan ulkopuolisen tähden yksityiskohtia onnistuttiin kuvaamaan ensimmäistä kertaa
160 000 valovuoden päässä sijaitseva Suuri Magellanin pilvi on Linnunradan seuralaisgalaksi. Tähtitieteilijät saivat esiin yksityiskohtia yhdestä sen jättiläistähdistä.
Havainnot suoritettiin Euroopan eteläisen observatorion VLTI:llä Chilen yössä.
"Olemme havainneet munanmuotoisen kotelon ympäröimässä tähteä", sanoo Keiichi Ohnaka Chilen Andrés Bellon yliopistosta. "Olemme haltioissamme, sillä tämä voi liittyä tähden aineen purkautumiseen kuolevasta tähdestä edeltäen sen supernovaräjähdystä."
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun oman galaksimme ulkopuolella sijaitsevasta tähdestä on erotettu yksityiskohtia.
Saavutuksessa auttoi paitsi 8-metristen VLT-kaukoputkien interferometrin avulla yhdistäen saavutettu tarkkuus, myös se, että tähti on paisunut noin 2 000 kertaa Aurinkoa suuremmaksi.
Kyseisen tähden kirkkautta on havainnoitu ennenkin. Tutkimusryhmä kertoo, että viimeisten 10 vuoden aikana on nähty selviä muutoksia, jotka viittaavat sen lähestyvän loppuaan.
Oheisen kuvan keskellä erottuu tähden aineen muodostama pitkulainen kotelo. Kuvan laajempi rengas saattaa koostua pölystä, mutta tutkijat eivät vielä ole varmoja sen luonteesta. Asian selvittämiseksi on suunnitteilla lisää havaintoja eri instrumenteilla.
Aiheesta lisää ESO (englanniksi)