Linnunradan spiraalihaarasta löytyi tuhansien valovuosien mittainen poikkeama
Spiraalihaaranaapuristamme on löytynyt isohko epäjatkuvuus. Löytö on Linnunradan ensimmäinen tunnistettu tämän kokoluokan rakenne, joka poikkeaa näin paljon spiraalihaarojen yleisestä muodosta.
Aurinko sijaitsee Orionin spiraalihaaran sisälaidalla. Löydetty rakenne puolestaan on meitä sisemmässä eli Jousimiehen spiraalihaarassa ja on karkeasti 4 000 valovuotta pitkä.
"Spiraalihaarojen avainominaisuus on, miten tiukkaan ne kiertyvät galaksin ympärille", selittää Michael Kuhn Caltechista.
"Suurin osa Linnunradan malleista viittaa Jousimiehen haaran muodostavan spiraalin, jonka kaltevuus on 12 astetta, kun tutkimamme rakenne on lähes 60 asteen kulmassa", hän jatkaa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin sekä Spitzer- että Gaia-avaruusteleskoopin dataa.
Havaitun rakenteen alueella on runsaasti tähtisumuja ja nuoria tähtiä. Myös Kotkasumu, Omegasumu, Trifidisumu ja Laguunisumu sijaitsevat osana sitä.
Vastaavia epäsymmetrisiä rakenteita löytyy runsaasti toisista spiraaligalakseista. Havainnoinnin Linnunradassa tekee hankalaksi sekä oma perspektiivimme galaksin sisältä että kiekon pöly. Todennäköisesti Linnunradassa on runsaasti muitakin näin suuria epäsäännöllisyyksiä, joita ei vielä tunneta.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)