Linnunradan satelliittigalakseja saattaa olla liikaa

Tähtitieteilijät raportoivat löytäneensä Linnunradalta kaksi uutta satelliittigalaksiehdokasta. Galaksimme "puuttuvien kiertolaisten ongelma" saattaa kääntyä tämän vuoksi päälaelleen.

Tutkijoita on vuosia vaivannut se, että Linnunradalla on huomattavasti vähemmän pieniä kumppanigalakseja kuin kosmologinen standardimalli ennustaa.

Viimeaikaisen teoreettisen arvion mukaan niitä pitäisi olla noin 220. Kuitenkin tähän mennessä vain viitisenkymmentä on löydetty.

Japanilaisvetoisen tutkijaryhmän mukaan yksi selitys tälle puuttuvien galaksien ongelmalle voi olla, että monet seuralaistamme ovat meistä hyvin kaukana ja siten vaikeasti havaittavissa.

He valjastivat käyttöön Chilessä sijaitsevan 8,2-metrisen Subaru-teleskoopin ja sen laajakulmaisen HSC-kameran. Kyseinen yhdistelmä on tiimin mukaan kaikkein tehokkain olemassa oleva tapa himmeiden satelliittigalaksien löytämiseksi.

Työn tuloksena he kertovat löytäneensä kaksi uutta satelliittigalaksikandidaattia. Tämä nostaa Subarun löytämien Linnunradan kiertolaisten määrän kaikkinensa yhdeksään.

Subarun syväkartoitukset kattavat vain pienen osan taivaasta. Jos löytömäärä laajennetaan koskemaan koko taivasta, silloin seuralaisia pitäisi olla ainakin 500. Puuttuvien galaksien ongelma kääntyykin tutkijoiden mukaan liian usean galaksin ongelmaksi.

Toisaalta tiimi painottaa tuloksessa olevan paljon epävarmuustekijöitä kuten pieni otos. Havainnot rakenteilla olevalla Vera C. Rubin -observatoriolla tulevat heidän mukaansa tarjoamaan huomattavasti tarkemman tilastollisen arvion satelliittigalaksien määrästä.

Aiheesta lisää Subaru Telescope (englanniksi)