Linnunradan keskustasta paljastui entuudestaan tuntematon tähtijoukko

Galaksimme keskusalueelta on löytynyt useita tähtiä, jotka muistuttavat toisiaan koostumukseltaan ja liikkuvat samaan suuntaan. Todennäköisesti kyse onkin muualta tulleesta tähtijoukosta.

Linnunradan keskusta on yksi universumimme tähtirikkaimmista alueista. Vain 26 valovuoden säteellä arvioidaan olevan jopa 20 miljoonaa tähteä.

Nyt tutkijat ovat löytäneen tältä alueelta joukon tähtiä, joilla näyttää olevan samanlainen kemiallinen koostumus ja hieman keskimääräistä suurempi nopeus tiettyyn suuntaan. Tähän ryhmään kuului 7 prosenttia tutkituista keskusalueen tähdistä.

Tähtien samankaltaiset ominaisuudet viittaavat siihen, että ne ovat aikoinaan olleet oma erillinen ryhmänsä, joka on yhdessä saapunut Linnunradan keskustaan. Simulaatioiden perusteella tämä tapahtui korkeintaan 5 miljardia vuotta sitten.

Todennäköisesti tutkitut tähdet ovat olleet aina osa galaksiamme, mutta syntyneet kauempana ytimestä. On myös pieni mahdollisuus, että ne ovat tulleet Linnunrataa kiertäneestä kääpiögalaksista.

"Vaikka galaksimme ulkopuolista alkuperää ei voida kokonaan sulkea pois, se on melko epätodennäköistä", toteaa Manuel Arca Sedda Heidelbergin yliopistosta.

Aiheesta lisää MPIA (englanniksi)