Linnunradan keskustan musta aukko roihahti tavallista voimakkaammin

Galaksimme ytimen supermassiivisen mustan aukon kirkkaus nousi hetkellisesti 75-kertaiseksi viime toukokuussa. Kirkastumisen aiheuttajasta ei ole varmuutta.

Sagittarius A* -niminen musta aukko Linnunradan keskustassa on yleensä verraten rauhallinen otus. Toukokuun 13. päivä se kuitenkin kirkastui hetkellisesti 75-kertaisesti.

"Musta aukko oli niin kirkas, että ensin pidin sitä virheellisesti tähtenä S0-2", sanoo Tuan Do Kalifornian yliopistosta.

S0-2 on yksi Sagittarius A*:ta kiertävistä tähdistä. Tutkijoiden mukaan sen vuonna 2018 tapahtunut lähiohitus voi olla yksi selitys roihulle, sillä tähti on saattanut häiritä mustaan aukkoon putoavan aineksen virtausta. Toisaalta tähti on astronomien mukaan vähän turhan pieni häiriön aiheuttajaksi.

Toisena vaihtoehtona tutkijat pohtivat vuonna 2013 aukon läheltä kulkeneen kaasupilven vaikutusta. Se on niin ikään saattanut saada aikaan tapahtumien ketjun, joka nyt havaittiin kirkastumana.

Tai sitten kyse on vain Sagittarius A*:n normaalista vaihtelusta. Aukkoon virtaavan aineen määrä on joka tapauksessa epätasainen. Tässä tapauksessa tutkijoiden täytyy päivittää tilastollisia malleja, jotka selittävät mustan aukon vaihtelua.

Keck-observatorion teleskoopilla tehdyt havainnot alkoivat, kun aukko oli jo himmenemässä. Se on siis saattanut olla aiemmin vieläkin kirkkaampi.

Aiheesta lisää Science Alert (englanniksi)