Linnunradan keskusaukkoa kiertävä kaasukupla näkyy myös radioaalloilla
Teleskooppi kuvasi kaasupilveä ensimmäistä kertaa radioaallonpituuksilla. Havainto vahvistaa oletusta, että aukkoa kiertävät kuplat ovat seurausta magneettisista vuorovaikutuksista.
Aiemmin galaksimme keskustan supermassiivisen mustan aukon Sagittarius A*:n lähellä olevia kaasukuplia on havaittu infrapuna- ja röntgenaallonpituuksilla.
"Me näemme tässä ensimmäistä kertaa hyvin vahvoja merkkejä siitä, että kuumat, kiertävät täplät näkyvät myös radiohavainnoissa", sanoo Maciek Wielgus Max Planck -instituutista.
Alman näkemä oletettu kaasukupla on radalla, joka on Merkuriuksen radan kokoluokkaa ja kiertää aukon ympäri 70 minuutissa. "Tämä vaatii järisyttävän nopeuden, joka on noin 30 prosenttia valonnopeudesta", kertoo Wielgus.
Kaasukuplat näkyvät havaintoinstrumenteilla, kun niistä tapahtuu purkauksia. Niitä on aiemmin havaittu VLT-teleskoopilla ja avaruudessa sijaitsevalla Chandra-röntgenteleskoopilla.
Kuplien alkuperäksi on epäilty magneettisia vuorovaikutuksia aukon ympäristössä. Alman havainnot tukevat tätä tulkintaa. Teleskoopin keräämä data auttaa myös rakentamaan selvempää kuvaa Sagittarius A*:n magneettikentän muodosta.