Linnunradan kaltaisia galakseja oli varhaisessa universumissa odotettua runsaammin

Webb-teleskooppi on paljastanut omamme kaltaisia kiekkogalakseja nuoresta kaikkeudesta 10 kertaa ajateltua enemmän. Tämä vaatii rukkaamaan ymmärrystämme galaksien kehityksestä.

"Hubble-teleskooppia käyttämällä ajattelimme, että kiekkogalakseja ei juurikaan ollut olemassa ennen kuin universumi oli noin kuusi miljardia vuotta vanha", sanoo Christopher Conselice Manchesterin yliopistosta.

"Uudet Webb-teleskoopin tulokset työntävät Linnunradan kaltaisten galaksien muodostumisajan lähes universumin alkuun."

Webb löysi litteitä, spiraalimaisia galakseja 10 miljardin vuoden takaisesta tai sitä vanhemmasta maailmankaikkeudesta kymmenen kertaa enemmän kuin niitä on uskottu olleen. Universumi syntyi alkuräjähdyksessä 13,8 miljardia vuotta sitten.

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan on ajateltu, että spiraaligalaksit olisivat olleet hyvin harvinaisia varhaisessa maailmankaikkeudessa. Silloin galaksit kolaroivat paljon enemmän kuin mykyisin, minkä vuoksi monimutkaisten rakenteiden syntymisen on otaksuttu olleen hankalampaa.

"Tulostemme perustella astronomien täytyy ajatella uudestaan ymmärrystämme ensimmäisten galaksien synnystä ja siitä, kuinka galaksien evoluutio tapahtui menneen 10 miljardin vuoden aikana", toteaa Conselice.

Webb-teleskoopin varhaisista galaksihavainnoista lisää Tähdet ja avaruuden tulevassa numerossa 7/2023.