Linnunradan galaksikolari saattoi sysätä Auringon syntyprosessin käyntiin
ESAn Gaia-avaruusteleskoopin mittaukset tähtien liikkeistä kertovat kotigalaksimme menneisyydestä. Tutkijaryhmä esittää nyt, että saamme kiittää aurinkokuntamme synnystä muinaista galaksitörmäystä.
Jousimiehen kääpiöellipsigalaksina tunnettu galaksi on muinaisen, suuremman galaksin ydin. Se osui vieläkin suurempaan Linnunrataan ensi kertaa noin 5,7 miljardia vuotta sitten.
Aurinkokunta puolestaan syntyi noin 4,7 miljardia vuotta sitten ja saattaa hyvinkin olla seurausta tästä törmäyksestä.
"Linnunrata oli alkujaan melko rauhallisessa tilassa", sanoo tutkimusta johtanut Tomás Ruiz-Lara Kanariansaarten astrofysiikan instituutista.
"Väkivaltaisen muodostumisensa ja toisen galaksin sulauttamisen jälkeen se oli melko hyvin tasapainossa. Yhtäkkiä Jousimiehen kääpiöellipsigalaksi osuu siihen, rikkoo tasapainon ja aiheuttaa siihen asti paikoillaan olleen kaasun ja pölyn hyllymisen edestakaisin", hän jatkaa.
Arvioituja törmäyksen vaiheita ja Linnunradan tähtien muodostuksen historiaa vertaillaan animaatiossa.
Kaasu- ja pölypilvien törmäykset vilkastavat galaksien uusien tähtien tuottotahtia. Kolareiden tapahtuessa on todennäköisempää, että osa kaasusta ja pölystä alkaa tiivistyä tähdiksi ja niiden planeettakunniksi.
Ensikohtaamisen jälkeen pienempi galaksi jäi suuremman kiertolaiseksi ja suuri osa sen sisältämistä tähdistä sekä muusta aineesta levisi pitkäksi nauhaksi avaruuteen.
Myöhemmin jäännökset kulkivat vielä useita kertoja Linnunradan kiekon tason läpi.
Aiheesta lisää ESA (englanniksi)