Proxima Kentauri hehkuu himmeänä punaisena pisteenä kuvaan piirretyn ympyrän keskellä. Kirkas tähti on Alfa Kentauri, joka koostuu kahdesta toisiaan lähellä sijaitsevasta tähdestä. Kuva Wikipedia

Lähin naapurimme varmistui kolmoistähdeksi

Punainen kääpiötähti Proxima Kentauri kiertää kahta kirkasta tähteä Alfa Kentauri A:ta ja B:tä.

Tätä on epäilty jo pitkään, sillä nämä kolme tähteä ovat lähes yhtä kaukana maapallolta ja liikkuvat samalla nopeudella samaan suuntaan. Nyt asia pystyttiin kuitenkin todistamaan. Ensimmäistä kertaa tähtitieteilijät onnistuivat myös laskemaan Proxima Kentaurin kiertoradan.

Uusi tulos perustuu HARPS-spektrografin mittauksiin. Tutkimuksen mukaan Proxima Kentaurin kiertoaika on 550 000 vuotta ja sen rata on erittäin soikea. Lähimillään tähti käy 4 300 AU:n päässä Alfa Kentauri AB -kaksikosta ja suurimmillaan etäisyyttä on 13 000 AU:n verran (AU on Maan ja Auringon keskimääräinen etäisyys toisistaan). Tällä hetkellä Proxima Kentauri näyttää olevan ratansa etäisimmässä pisteessä.

Proxima Kentauri on ollut viime kuukausina paljon otsikoissa. Tähden ympäriltä löydettiin tänä vuonna maapallon kokoluokkaa oleva planeetta, joka saattaa olla elinkelpoinen.

Nyt julkaistu tutkimus on planeetankin kannalta merkittävä. Se kuinka lähelle Proxima Kentauri tulee Alfa Kentauri A ja B -tähtiä, saattaa nimittäin vaikuttaa Proxima Kentaurin planeettojen vetisyyteen ja siten niiden elinkelpoisuuteen (Proxima Kentauri b -planeetan elinkelpoisuudesta kerrotaan enemmän tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2016).

Aiheesta tehty tutkimus (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto