Läheinen tähti on kuin Aurinko teinivuosina

Tutkijat ovat tarkastelleet tähteä, joka on erittäin samanlainen kuin Aurinkomme oli nuoruudessaan. Tulos auttaa ymmärtämään maapallon olosuhteita elämän synnyn aikoihin.

Kappa-1 Cetin massa ja metallisuus ovat hyvin lähellä Auringon massaa ja metallisuutta. Tämä vieras tähti on kuitenkin vain 600 miljoonan vuoden ikäinen. Aurinko on noin 4,6 miljardia vuotta vanha, joten ikäeroa on huimat neljä miljardia vuotta.

Tutkimalla tätä nuorta kohdetta tähtitieteilijät pystyivät ennustamaan, miten kotitähtemme käyttäytyi saman ikäisenä.

Tulosten perusteella nuori Aurinko todennäköisesti pyöri itsensä ympäri noin kolme kertaa nykyistä nopeammin, omasi paljon vahvemman magneettikentän ja tuotti enemmän auringonpurkauksia sekä suurienergisiä hiukkasia.

Tarkasteltava ajankohta on erittäin mielenkiintoinen, sillä suunnilleen samoihin aikoihin elämä ilmestyi maapallolle. Näin nuoren auringonkaltaisen tähden tutkiminen voi antaa vihjeitä, millaisessa ympäristössä elämä syntyi.

Tuona aikakautena maapallon magneettikenttä oli nykyistä heikompi ja tarjosi vähemmän suojaa auringonpurkauksia ja suurienergisiä hiukkasia vastaan. Auringosta tuleva hiukkaspommitus on saattanut auttaa monimutkaisten molekyylien muodostumista maapallolla.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)