Laaja yhdistelmäteleskooppi paljasti teorioita kuumemman kvasaarin

Mitä saadaan, kun pannaan yhteen kiertoradalla olevan radioteleskoopin ja neljän maassa sijaitsevan data? Kaikkein tarkimman resoluution tähtitieteellinen havainto.

Ja se on tuottanut kuuman yllätyksen.

Tutkijat kohdistivat 170 000 kilometrin läpimittaisen virtuaalisen teleskoopin 2 miljardin valovuoden päässä sijaitsevaan kvasaariin nimeltä 3C 273.

Kvasaarin kiihdyttämä, lähes valon nopeudella etenevä materiasuihku osoittautui kuumemmaksi kuin mallien mukaan olisi suotavaa. Teoria pistää rajaksi 100 miljardia astetta (11 nollaa), mutta nyt lämpötilaan löytyi kaupan päälle vielä kaksi nollaa lisää: 10 biljoonaa astetta.

"Tulos on merkittävä haaste ymmärryksellemme kvasaarien suihkuista", sanoo tutkimuksessa mukana ollut Juri Kovalev. "Vain tällainen laitekokoonpano kykeni paljastamaan lämpötilan, ja nyt meidän täytyy selvittää kuinka se on mahdollista."        

Teleskooppijättiläisen kiertoratayksikkö oli venäläinen RadioAstron-avaruusteleskooppi. Maassa kvasaaria pitivät silmällä Yhdysvalloissa, Meksikossa, Saksassa ja Puerto Ricossa sijaitsevat radioteleskoopit.

Kvasaariin 3C 273 liittyy myös siivu tähtitieteen historiaa, sillä se oli ensimmäinen kvasaariksi tunnistettu kohde. Läpimurron teki vuonna 1963 Maarten Schmidt. Hän ymmärsi tähden spektristä, että kyse oli itse asiassa hyvin kaukaisesta ja äärimmäisen kirkaasta kohteesta.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi).