Kuva massiivisten tähtien synnystä tarkentui – kasvu osoittautui kaoottiseksi

ALMA-teleskoopilla on saatu aiempaa tarkempia kuvia kasvuvaiheessa olevista massiivisista tähdistä. Niiden ruokailu paljastui yllättävän sotkuiseksi.

Yhä kasvavat Auringon massaiset nuoret tähdet keräävät materiaa niitä ympäröivästä ainekiekosta siivosti ja rauhallisessa tahdissa.

Tähtitieteilijät ovat miettineet, päteekö sama massiivisten tähtien kohdalla. Simulaatiot ovat antaneet aihetta epäillä, että niiden kasvuprosessi saattaisi olla kaoottisempi.

Nyt ALMA-teleskoopilla on onnistuttu kuvaamaan nuoria massiivisia tähtiä kymmenen kertaa aiempaa suuremmalla tarkkuudella.

Kuvissa ei näkynyt ainekiekkoja. Sen sijaan niissä ilmeni kaasun virtoja, jotka valuvat tähtiin monelta suunnalta.

"Näiden kohteiden syöttöalueet näyttävät kaoottiselta sotkulta", toteaa Adam Ginsburg Floridan yliopistosta.

Tutkijoiden johtopäätös on, että nämä massiiviset nuoret tähdet imevät ainakin alkuvaiheessa materiaa monelta taholta ja epätasaiseen tahtiin.

"Tällaista 'sekasortoisen sisäänsatamisen' mallia ehdotettiin alun perin tietokonesimulaatioiden pohjalta", sanoo Ciriaco Goddi Nijmegenin yliopistosta. "Nyt meillä on ensimmäiset havaintotodisteet."

Koska kuvatuilla kolmella tähdellä on navoilta vastakkaisiin suuntiin osoittavat suihkut, niillä täytyy olla myös pienet ainekiekot, jotka eivät tulleet kuvissa esiin.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)