Kummallinen pilvi hehkuu ESAn uudessa mikroaaltokuvassa

Euroopan Avaruusjärjestö ESA on julkaissut kuvan taivaalla näkyvästä arvoituksellisesta kaasupilvestä nimeltä Loop I. Planck-satelliitin datasta koostettu värikäs kuva perustuu mikroaaltosäteilyn polarisaation eroihin.

Loop I on yllä olevassa koko taivaanpalloa esittävässä kuvassa pyöreä katkoviivalla rajattu alue. Taivaan vaakatasossa halkaiseva vaaleansininen nauha on taso, jossa suurin osa galaksimme tähdistä sijaitsee.

Loop I löydettiin jo 50 vuotta sitten ja se on havaittavissa useilla aallonpituuksilla radioaalloista gammasäteisiin. Muodostuma käsittää taivaalla noin 100 astetta laajan alueen, mutta sen todellinen koko on mysteeri. Niin on myös sen alkuperä.

Suosituimman tulkinnan mukaan Loop I on kaasupilven jäänne, joka syntynyt Skorpionin ja Kentaurin tähdistön alueella räjähtäneistä supernovista. Jos tämä pitää paikkansa, silloin Loop I:n läpimitta olisi noin 700 valovuotta ja se sijaitsisi meistä noin 500 valovuoden päässä.

Toisen tulkinnan mukaan Loop I:n on huomattavasti suurempi muodostuma, jonka on aiheuttanut Linnunradan keskuksessa 25 000 valovuoden päässä sijaitsevan mustan aukon purkaus.

Aiheesta lisää Wire (englanniksi)