Kullan ja raskaiden alkuaineiden alkuperäksi ehdotetaan uutta vaihtoehtoa
Magnetarit saattavat purkauksissaan syytää avaruuteen suuria määriä raskaimpia alkuaineita. Arvion mukaan jopa kymmenesosa kullasta, uraanista ja platinasta saattaa olla tätä alkuperää.
Termillä magnetar kutsutaan äärimmäisen voimakkaan magneettikentän omaavia neutronitähtiä.
Hypoteesi nousi esiin, kun tutkijat analysoivat vanhoja havaintoja poikkeuksellisen voimakkaasta magnetarin purkauksesta. Nimikoodilla SGR 1806-20 tunnettu magnetar purkautui joulukuussa 2004.
Data vaikuttaa tukevan teoreettisia ennusteita niin keston kuin havaittujen energioidenkin osalta.
Tutkijaryhmä spekuloi, että tämäntyyppiset purkaukset saattavat toimia myös raskaiden kosmisten säteiden eli suurienergisten raskaiden atomiydinten alkuperänä.
“Tuotamme joukon uusia ideoita tälle tieteen kentälle ja parhaillaan meneillään olevat havainnot voivat johtaa entistä useampiin jännittäviin yhteyksiin”, sanoo tutkimukseen osallistunut Todd Thompson Ohio State Universitysta.
Voimakkaiden magnetar-purkausten havaitseminen on melko harvinaista. Nasa valmistelee parhaillaan gammasäteitä havaitsevaa COSI-satelliittia, joka on määrä laukaista avaruuteen vuonna 2027. Sen avulla on tarkoitus pystyä tunnistamaan alkuaineita magnetar-purkauksista huomattavasti aiempaa tarkemmin.
Perinteisesti raskaimpien alkuaineiden alkuperänä pidettiin supernovaräjähdyksiä. Viimeisen vuosikymmenen aikana parrasvaloihin ovat kuitenkin nousseet neutronitähtien törmäykset. Niistä avaruuteen sinkoutuva aine on noussut raskaimpien alkuaineiden todennäköisimmäksi pääasialliseksi alkuperäksi. Uusi tutkimus tuo magnetarien purkaukset törmäysten rinnalle, mutta pienempään rooliin.
Aiheesta lisää Ohio State University (englanniksi)
Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi