Kuinka monta mustan aukon kuvaa keskiviikkona julkaistiin? Vastaus on neljä

Keskiviikkona julkaistiin ensimmäiset kuvat mustasta aukosta. Kokosimme tähän muutamia vastauksia Tähdet ja avaruus -lehden lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.

Tutkijat ovat havainneet kahta mustaa aukkoa, miksi molemmista ei ole julkaistu kuvia?

Kuvan laatiminen on erittäin työläs prosessi, joten tutkijat keskittyivät ensin nyt esiteltyyn Messier 87 -galaksin mustaan aukkoon. Se on helpompi kohde, sillä se on paljon suurempi ja paremmin näkyvillä kuin Linnnunradassa sijaitseva Sagittarius A*. Ajan myötä pääsemme ihailemaan myös oman galaksimme mustaa aukkoa.

Miten monta kuvaa julkaistiin?

Tällä kerralla julkaistiin neljä kuvaa, jotka kaikki ovat Messier 87 -galaksin supermassiivisesta mustasta aukosta. Pienet erot kuvien välillä viittaavat siihen, että materia kiertää mustaa aukkoa erittäin suurella nopeudella. Koska muutokset tapahtuvat päivien mittakaavassa, tulevaisuudessa voisi olla mahdollista tuottaa video mustan aukon elämästä.

Jos mustaa aukkoa kiertäisi planeetta, mikä olisi sen kiertoaika?

Nyt kuvattu musta aukko on paljon suurempi kuin Neptunuksen kiertorata, ja Neptunukselta kuluu 165 vuotta Auringon kiertämiseen. Aukon valtavan massan takia planeetta tekisi kierroksen mustan aukon ympäri viikossa ja liikkuisi lähes valon nopeudella.

Kuinka suuri musta aukko on verrattuna aurinkokuntaamme?

Mustan aukon reunaksi käsitetty tapahtumahorisontti on Messier 87:n kohdalla halkaisijaltaan noin 40 miljardia kilometriä. Neptunuksen kiertoradan halkaisija on noin 9 miljardia kilometriä, joten planeettakuntamme mahtuisi helposti tapahtumahorisontin sisään. Mustan aukon kokoa havainnollistaa hyvin tämä xkcd-sivuston piirros

Jos kuvassa näkyvä musta kiekko olisikin Kuun pinnalla, miten isosta kohteesta olisi silloin kyse?

Maapallolta käsin katsottuna mustan aukon tapahtumahorisontti on 40 mikrokaarisekunnin kokoinen. Tämä vastaa luottokortin pituutta Kuun pinnalla. Kuvassa näkyvä musta kiekko on aukon varjo, joka on noin 2,5 kertaa itse aukkoa suurempi.

Millainen on mustan aukon kuvanneen laitteiston erottelukyky?

Event Horizon -teleskooppi saavuttaa 20 mikrokaarisekunnin erotuskyvyn. Tämä vastaa sitä, että pariisilaisesta kahvilasta pystyttäisiin lukemaan New Yorkissa olevaa sanomalehteä.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2019