Kosmisesta naapurustostamme löytyi kymmeniä viileitä maailmoja

Uusi tutkimus on paljastanut lähes sata ruskeaa kääpiötä, joista monet ovat vain muutaman kymmenen valovuoden etäisyydellä meistä. Viileimmät muistuttavat lämpötilaltaan melkein maapalloa.

Emme ole vieläkään havainneet kaikkia Aurinkomme lähimpiä naapureita. Hiljattain aurinkokuntamme lähettyviltä paljastuikin jopa 95 viileää, entuudestaan tuntematonta maailmaa.

Nämä kohteet ovat niin sanottuja ruskeita kääpiöitä. Ne ovat liian suuria ollakseen planeettoja, mutta eivät kuitenkaan riittävän massiivisia käynnistääkseen jatkuvan fuusion ja syttyäkseen tähdeksi.

Nyt raportoidut kohteet ovat erittäin kylmiä jopa ruskeiksi kääpiöiksi. Hämmästyttävästi muutamat ovat lämpötilaltaan lähellä maapalloa - niiden kaasukehässä voi jopa olla vedestä muodostuneita pilviä.

"Nämä viileät maailmat tarjoavat mahdollisuuden saada uusia oivalluksia aurinkokuntien ulkopuolisten planeettojen muodostumisesta ja kaasukehistä", toteaa Aaron Meisner NOIRLabista.

Kylmyytensä ja pienuutensa takia ruskeat kääpiöt ovat myös erittäin himmeitä, ja siksi kohteiden löytäminen on äärimmäisen vaikeaa. Tämä on myös syy siihen, miksi ruskeita kääpiöitä etsitään ja edelleen löytyy kosmisesta naapurustostamme.

Viileiden naapuriemme paljastamisessa tutkijoiden työtä helpottivat vapaaehtoiset, jotka auttoivat analysoimaan teleskooppien kuvia.

Löytyneet kohteet sijaitsevat kymmenien valovuosien päässä maapallolta eli ne ovat läheisyydestään huolimatta selvästi aurinkokuntamme ulkopuolella. 

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)