Komeetat eivät selitä Tabbyn tähden himmenemistä

Lukuisat komeetat eivät ehkä sittenkään pysty selittämään Tabbyn tähtenä tunnetun erikoisen kohteen käyttäytymistä.

Kyseisen tähden kirkkaus vaihtelee epäsäännöllisesti, aivan kuin suuria kappaleita kulkisi sen editse. Vielä joulukuussa tutkijoiden parhaana pitämä selitys ilmiölle olivat lukuisat komeetat ja niiden synnyttämät valtavat pölypilvet.

Nyt Bradley Schaefer Louisianan osavaltion yliopistosta on löytänyt uuden erikoisen palasen mysteeriin. Vanhojen havaintojen perusteella tähti on vuosisadan aikana himmentynyt merkittävästi. Vuosien 1890 ja 1989 välillä tähden kirkkaus on vähentynyt noin 20 prosenttia.

Schaeferin mukaan ilmiön selittäminen pyrstötähtimallilla vaatisi yli 600 000 komeettaa, joista jokainen olisi 200 kilometriä läpimitaltaan. Tätä on arvioitu mahdottomuudeksi.

Villeimmän ja paljon huomiota herättäneen tulkintaehdotuksen mukaan syynä himmenemiseen voisivat olla jopa vieraan sivilisaation megarakenteet.

Megarakenne on yhä mahdollinen, joskin edelleen epätodennäköisenä pidetty selitys. Tähteä ympäröivällä niin kutsutulla Dysonin kehällä voitaisiin esimerkiksi kerätä tähden energiaa. Tämä voisi selittää sekä aiemmin havaitun oudon kirkkauden vaihtelun että nyt löydetyn himmenemisen.

“En tiedä, miten himmeneminen vaikuttaa ajatukseen megarakenteista, paitsi että se näyttää karsivan useita luonnollisia selityksiä, mukaan luettuna komeetat", kommentoi Jason Wright Pennsylvanian osavaltion yliopistosta New Scientist -lehdelle.

Tabbyn tähdestä ja sen eri selitysvaihtoehdoista kerrottiin Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2015.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)