Kolmas painovoima-aalto löydettiin - mustien aukkojen pyörimissuunta yllätti tutkijat

Kansainvälinen tutkimusryhmä havaitsi painovoima-aallon, joka on syntynyt kahden toisiaan kiertävän mustan aukon yhdistyessä. Varsinainen yllätys on mustien aukkojen pyörimissuunta. Aukot pyörivät vastakkaisiin suuntiin.

LIGO-instrumentin tämänkertainen löytö on vasta kolmas havainto painovoima-aalloista. Myös kaksi aiempaa aaltoa syntyivät samankaltaisesta, toisiaan kiertävien mustien aukkojen törmäyksestä.

Uusin havainto antaa viitteitä, miten mustat aukot pyörivät akselinsa ympäri. Ainakin tässä tapauksessa aukot ilmeisesti pyörivät vastakkaisiin suuntiin.

“Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun meillä on todisteita tästä", iloitsee Bangalore Sathyaprakash Pennsylvanian osavaltion yliopistosta. "Tulos antaa pienen vihjeen siitä, että mustien aukkojen parit voivat syntyä tiheissä joukoissa."

Toisiaan kiertävien mustien aukkojen synnystä on kaksi pääteoriaa. Niistä ensimmäisen mukaan aukot muodostuvat yhdessä samasta kaasupilvestä. Tällöin aukot erittäin todennäköisesti pyörivät keskenään samaan suuntaan.

Toisen mallin mukaan mustat aukot muodostuvat tiheässä tähtiparvessa, mutta tulevat yhteen vasta myöhemmin. Tällöin aukkojen pyörimissuunta toistensa suhteen on täysin satunnainen. Nyt tehty havainto puoltaa jälkimmäistä teoriaa.

Tuorein törmäyshavainto on tähänastisista kaukaisin. Mustien aukkojen yhdistyminen tapahtui 3 miljardin valovuoden päässä maapallolta. Kaksi muuta törmäystä tapahtuivat 1,3 ja 1,4 miljardin valovuoden etäisyyksillä.

Mustien aukkojen törmäykset ovat äärimmäisen voimakkaita tapahtumia. Ne tuottavat hetken aikaa enemmän energiaa kuin kaikki havaitun universumin tähdet ja galaksit säteilevät.

Aiheesta lisää LIGO (englanniksi)