Kaukaisen galaksin supermassiivinen musta aukko jatkaa sykkimistään
Viimeksi vuonna 2011 havaitun kaukaisen galaksin mustan aukon sykinnän on todettu nyt jatkuneen ennallaan. Sykintä on hyvin harvinainen ilmiö.
Mustan aukon tuottama signaali toistuu neljän tunnin välein. Ensimmäistä kertaa se havaittiin vuonna 2007. Aukko sijaitsee meistä 600 miljoonan valovuoden päässä olevassa galaksissa RE J1034+396.
Vuoden 2011 jälkeen Aurinko esti sykintäsignaalin havaitsemisen, kunnes vuonna 2018 Euroopan avaruusjärjestön XMM-Newton-röntgensatelliitti pystyi jälleen tekemään havaintoja. Tutkijoiden hämmästykseksi musta aukko jatkoi sykkimistä vanhaan malliin.
"Tämä sykintä on ihmeellistä", sanoo Chichuan Jin Kiinan tiedeakatemiasta. "Se todistaa, että tällaiset supermassiivisesta mustasta aukosta tulevat signaalit voivat olla hyvin vahvoja ja pysyviä."
Useimpien galaksien ytimissä on suuri musta aukko, jota ympäröi ainekiekko. Mustan aukon syödessä materiaa valtava määrä energiaa vapautuu avaruuteen, mutta vain harvoin tämä ilmenee sydämen sykkeen kaltaisena toistuvana signaalina.
Durhamin yliopiston Chris Donen mukaan sykintä on seurausta kertymäkiekon sisäosien laajentumisesta ja tiivistymisestä.
"Ainoa toinen järjestelmä, jossa näyttäisi tapahtuvan sama asia, on 100 000 kertaa pienempi tähdenmassainen musta aukko omassa galaksissamme", hän sanoo.
Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)