Kaksoistähtiparin keskinäinen etäisyys määrää pölykiekon asennon

ALMA-teleskoopin havainnot ovat tuoneet selvyyttä kaksoistähtien ja niitä ympäröivien kiekkojen ratatason suhteisiin. Kiekko on kallellaan sitä enemmän, mitä kauempana tähdet ovat toisistaan.

Kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi millimetrialueen ALMA-teleskoopin dataa 19 pöly- ja kaasukiekon ympäröimästä kaksoistähdestä.

Yllätyksekseen he huomasivat, että tähtiparien ja kiekkojen ratatasot sopivat sitä paremmin yksiin, mitä pienemmällä radalla tähdet kiertävät toisiaan. Kaksoistähdet, jotka kiertävät yli kuukauden pituisilla radoilla, ovat tyypillisesti kallistuneiden kiekkojen saartamia.

Nämä ALMAn kuvaamat pöly- ja kaasukiekot ympäröivät juuri syntyneitä tähtiä. Kiekkojen aineesta muodostuu planeettoja. Siten tutkimus koskettaa myös Kepler-avaruusteleskoopin tekemiä eksoplaneettahavaintoja.

Keplerin aineistosta löytyi eksoja vain sellaisilta kaksoistähdiltä, jotka kiertävät toisiaan alle 40 päivän radoilla ja kaikkien ratataso oli linjassa kaksoistähden ratatason kanssa. Ilmaan kuitenkin jäi kysymys, josko useat linjasta poissa olevat planeetat olisivat vain olleet Keplerille vaikeita havaita.

Nyt tehdyn tutkimuksen perusteella näyttää siltä, ettei näin ollut.

"Todennäköisesti ei ole mitään suurta epälinjassa olevien planeettojen populaatiota, joka olisi jäänyt Kepleriltä huomaamatta, koska kiekot lyhyillä radoilla olevien kaksoistähtien ympärillä ovat linjassa", sanoo Ian Czekala Kalifornian yliopistosta.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)