Kaksi mustaa aukkoa yhdistyi 1,8 miljardin valovuoden päässä

Tutkijat ovat havainneet kahden mustan aukon yhdistymisestä syntyneitä painovoima-aaltoja. Ensimmäistä kertaa aallot nähtiin samaan aikaan kolmella eri laitteella.

Jo neljäs painovoima-aaltojen avulla havaittu mustien aukkojen yhdistyminen on julkistettu. Yhteen sulautuneet mustat aukot olivat varsin suuria, 31 ja 25 kertaa Auringon massaisia.

Uudella mustalla aukolla on massaa noin 53 Auringon verran. Suunnilleen kolmen Auringon massan edestä ainetta muuttui siis yhdistymisen myötä painovoima-aalloiksi.

"Kyseessä on ensimmäinen kolmella mittalaitteella tehty löytö. Kaksi laitteista on Yhdysvalloissa ja kolmas valtameren toisella puolella Italiassa. Tämä tekee tapahtumasta erityisen merkittävän", iloitsee Vicky Kalogera CIERA-tutkimuskeskuksesta.

Painovoima-aallot saapuivat LIGO Livingston -havaintolaitteelle 8 millisekuntia aiemmin kuin LIGO Hanford -havaintolaitteelle ja 14 millisekuntia aiemmin kuin Virgo-havaintolaitteelle. Mustat aukot yhdistyivät noin 1,8 miljardin valovuoden päässä maapallolta.

"Kolmen havainnon ansiosta saimme paikannettua, missä tapahtuma sattui. Siten tutkijakollegamme havaitsevan tähtitieteen puolelta pystyvät tarkemmin etsimään taivaalta sen vastinkappaletta", Kalogera selittää.

"Useilta viestinviejiltä tuleva informaatio on avainasemassa suurten kosmisten palapelien ratkaisemisessa. Kaikki palat tarvitaan."

Aiheesta lisää LIGO (englanniksi)