Hubblen löytämä himmeä galaksi on jäänne nuoresta universumista

Sattumalta Hubble-avaruusteleskoopin kuvakenttään osuneen galaksin läheisyydessä ei ole muita galakseja. Se on elävä fossiili varhaisesta maailmankaikkeudesta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti hiljattain Hubble-avaruusteleskooppia erään Linnunradan pallomaisen tähtijoukon valkoisten kääpiöiden kuvaamiseen. Tarkoituksena oli määrittää joukon ikä.

Samalla tutkijat huomasivat, että kuvatun taivaan alueen laidalla oli himmeitä tähtiä tiiviissä muodostelmassa. Huolellinen analyysi varmisti, etteivät ne kuuluneet pallomaiseen tähtijoukkoon, vaan olivat miljoonia valovuosia kauempana.

Kohde paljastui ennestään tuntemattomaksi kääpiöellipsigalaksiksi. Nimellä Bedin 1 kutsuttu galaksi on vain 3 000 valovuoden mittainen, äärimmäisen himmeä ja lähes yhtä vanha kuin universumi.

Galaksi sijaitsee 30 miljoonan valovuoden päässä, eli se on yli kymmenen kertaa kauempana kuin suurikokoinen naapurimme Andromedan galaksi.

Bedin 1 on eristyksissä muista galakseista. Lähimpään naapuriin on matkaa kaksi miljoonaa valovuotta. Koska galaksi ei ole vuorovaikuttanut muiden galaksien kanssa, kyseessä on elävä fossiili varhaisesta universumista.

Aiheesta lisää Hubble Space Telescope (englanniksi)