Hubblen kuvaama tähtijoukko osoittautui kumppaneitaan nuoremmaksi

Hubblen tuore kohde oli Suuressa Magellanin pilvessä sijaitseva NGC 2210. Pallomaiset tähtijoukot ovat vanhoja, mutta niiden omalla mittapuulla kyseinen kohde on nuori.

Pallomaiset tähtijoukot ovat hyvin vakaita, tuhansista, jopa miljoonista tähdistä koostuvia rakenteita. Niiden pysyvyys tarkoittaa, että ne ovat myös pitkäikäisiä. Siksi pallomaiset tähtijoukot ovat usein kohteena, kun halutaan tutkia hyvin vanhoja tähtipopulaatioita.

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin kuutta pallomaista tähtijoukkoa Linnunradan satelliittigalaksissa Suuressa Magellanin pilvessä.

Niistä neljä osoittautui yli 13 miljardin vuoden ikäisiksi, mikä on samaa luokkaa kuin Linnunradan kiekon ulkopuolisesta sisemmästä halosta löytyvät vanhimmat tähtijoukot. Ne ovat vain hiukan nuorempia kuin noin 13,8 miljardin vuoden ikäinen kaikkeutemme.

Tutkitun näytteen nuorin oli Hubblen kuvassa näkyvä NGC 2210. Sen iäksi saatiin 11,6 miljardia vuotta. Linnunradassa tämän ikäluokan pallomaisia tähtijoukkoja löytyy ulomman halon alueelta.

Siinä missä sisemmän halon vanhat kohteet vaikuttavat muodostuneen ammoin paikan päällä suuresta avaruuden kaasupilvestä, nuori NGC 2210 on pikemminkin syntynyt tähtien kertyessä yhteen galaksitörmäyksen seurauksena.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)