Beta Pictoris -tähteä ympäröivä kaasusta ja pölystä koostuva kiekko Hubblen tarkoissa kuvissa vuosilta 1997 ja 2012. Vuoden 2012 kuva julkaistiin nyt ja se paljastaa hieman lisää pölykiekon sisimmästä osasta. Kuvan keskellä olevan tähden valo on himmennetty. Kuva HST / STIS

Hubble otti tarkimman kuvan naapuritähden pölykiekosta

Hubble-avaruusteleskoopilta on julkaistu tähän mennessä tarkin kuva suoraan sivultapäin näkyvästä Beta Pictoris -tähden pölykiekosta. Tähti sijaitsee 63 valovuoden etäisyydellä ja siltä tunnetaan myös yksi eksoplaneetta.

"Tietokonesimulaatiot ennustivat kiekon sisäsyrjälle monimutkaisen rakenteen, jonka luo eksoplaneetan painovoima", kuvailee Daniel Apai Arizonan yliopistosta. "Uudet kuvat paljastavat kiekon sisäosan ja vahvistavat nämä rakenteet."

Hubblelta nyt julkaistu kuva on vain hieman aiempia tarkempi ja ulottuu hieman lähemmäksi tähteä. Vertailussa vuonna 1997 otettuihin kuviin ei pystytty erottamaan juurikaan eroja pölystä ja kaasusta koostuvan kiekon rakenteessa.

Tutkijat päättelevät, että kiekon runsas pöly saattaa olla peräisin Marsin kokoisen planeetan hajoamisesta jättimäisessä törmäyksessä.

Beta Pictoris on vain 20 miljoonan vuoden ikäinen, joten sen tähtituuli ei vielä ole ehtinyt hälventää sen syntyajoilta peräisin olevaa kiekkoa.

Tähteä kiertää 7-10 kertaa Jupiteria massiivisempi eksoplaneetta. Tämä kohde on helpoimmin näkyvässä valossa kuvattavissa oleva tunnettu eksoplaneetta. Beta Pictoriksen ympäriltä on pystytty erottamaan myös komeettoja.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto