Hubble kuvasi Seyfertin galaksia

Hubble-teleskooppi kuvasi näennäisiä galaksien pareja tutkiakseen galakseissa esiintyvää pölyä. Tämän parin suurempi osapuoli on aktiivisen galaksin tyyppi, jota kutsutaan Seyfertin galaksiksi.

Vaikka kuvan galaksit ovat päällekkäin, ne ovat erillisiä kohteita, jotka sattuvat vain olemaan samalla näkölinjalla. Noin 800 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva galaksipari tunnetaan nimillä IC 4271 ja Arp 40.

Galakseista suurempi kuuluu niin kutsuttujen Seyfertin galaksien luokkaan. Kyse on yhdestä aktiivisten galaksien tyypistä. Se tarkoittaa, että kohteen ytimen mustan aukon ympäristö loistaa erityisen kirkkaasti.

Kaikkein kirkkaimpien galaksien ytimet loistavat niin voimakkaasti, ettei galaksin muuta osaa kyetä sen takia erottamaan. Näitä erittäin kaukaisia kohteita kutsutaan kvasaareiksi. Seyfertin galaksien ytimen kirkkaus on hillitympi ja koko galaksi on erotettavissa.

Arp 40:n suurempi osapuoli on tarkemmin ottaen tyypin II Seyfertin galaksi, joka on kirkas myös infrapunavalossa. Noin 10 prosenttia kaikista galakseista arvioidaan olevan Seyfertin galakseja.

Näennäisten galaksiparien kuvaamisen avulla pystytään tarkkaan kartoittamaan etualalla olevan galaksin pölyä taaemman galaksin valon avulla. Hubble kuvasi kaikkiaan kuutta tällaista galaksiparia projektissa, jossa tutkittiin pölyn roolia galaksin energiajakauman muokkaamisessa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)