Hubble kuvasi kaasun hallitsemaa galaksia

Hubble on ottanut kuvan pohjoisen taivaanpuoliskon himmeästä galaksista NGC 7292. Yli puoli vuosisataa sitten kohteessa leimahti supernova.

Pegasuksen tähdistössä näkyvä NGC 7292 sijaitsee meistä 44 miljoonan valovuoden etäisyydellä, noin 20 kertaa kauempana kuin suuri naapurimme Andromedan galaksi.

Kohde on pintakirkkaudeltaan hyvin heikko. Tämä viittaa sen olevan tähtien sijaan kaasun ja pimeän aineen dominoima.

Galaksien muotoluokitusdiagrammissa NGC 7292 sijoittuu epäsäännöllisten galaksien joukkoon. Se on kooltaan ja morfologialtaan samanlainen kuin Linnunradan satelliittigalaksi Suuri Magellanin pilvi.

NGC 7292:n evoluutioon on vaikuttanut merkittävästi muinainen yhdistyminen toisen galaksin kanssa. Sen ytimessä näkyy keskussauvaksi kutsuttu muodostuma. Noin puolella kaikista kiekkomaisista galakseista on sauva, näihin kuuluu myös Linnunratamme. Keskussauvojen ajatellaan olevan painovoiman aiheuttamia häiriömuodostumia.

Vuonna 1964 NGC 7292:ssa havaittiin supernova. Hubble suunnattiin nyt tähän galaksiin osana havaintokampanjaa, jossa tutkitaan supernovien jälkiseurauksia. Tarkoituksena on ymmärtää paremmin näiden tähtiräjähdysten monimuotoisuutta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)