Harvinainen rakenne kaksoistähden ympäriltä tallentui kuvaan

Yllä oleva kuva näyttää siltä kuin joku olisi heittänyt kiven avaruudessa sijaitsevaan järveen. Todellisuudessa kuva on hyvä esimerkki kosmisesta pölyn tuotannosta.

5 600 valovuoden päässä maapallolta sijaitseva avaruuden kolkka näyttää erittäin kummalliselta James Webb -teleskoopin tuoreissa kuvissa. Tähtimäisestä kohteesta näyttää lähtevän renkaita.

Kokonaisuus on kuin aaltoileva vedenpinta sen jälkeen kun järveen on heitetty kivi. Tarkempi tarkastelu paljastaa, että aaltomaiset rakenteet leviävät oudosti vain toiselle puolelle tähtijärjestelmää.

Järjestelmästä lähtevät pitkät valokeilat johtuvat avaruusteleskoopista ja ovat siten keinotekoisia. Myös aaltokuviota voisi luulla optiikasta johtuvaksi heijastumaksi, mutta tutkijat vakuuttavat sen olevan todellinen ilmiö.

Järjestelmän keskustassa on kaksi toisiaan kiertävää tähteä. Tutkijat olettavat, että tähtien keskinäinen vuorovaikutus synnyttää säännöllisin väliajoin pölypurkauksia, jotka ajan myötä laajenevat renkaina avaruuteen.

Koska kaksoistähtien kiertoaika on noin kahdeksan vuotta, pölyrenkaista on mahdollista laskeä niiden ikä hieman samaan tapaan kuin puun renkaista. Renkaita on havaittavissa parikymmentä kappaletta, joten niitä on näkyvissä noin 160 vuoden ajalta.

Pöly sisältää paljon hiiltä, joka imee tähtien säteilyä. Kuumentunut pöly puolestaan säteilee lämpösäteilyä, jonka ansiosta James Webb -teleskooppi kykenee näkemään sen.

Animaatio pölyrenkaiden synnystä havainnollistaa, miten erikoinen muodostelma on todennäköisesti rakentunut.