Tyhjyys galaksin ytimessä on pysäyttänyt mustien aukkojen sulautumisen

Kaukaisessa galaksissa supermassiivisten mustien aukkojen lähentyminen on ollut seisauksissa viimeiset kolme miljardia vuotta. Syyksi on paljastunut tähtien ja kaasun vähyys niiden lähistöllä.

Kun kaksi galaksia yhtyy, ytimien supermassiiviset mustat aukot voivat muodostaa toisiaan kiertävän parin. Tutkijat ovat pohtineet vuosikymmeniä, johtaako kehitys aukkojen yhdistymiseen.

Uusi tutkimus, jossa havaittiin kokonaisen galaksijoukon yhdistymisestä muodostuneen galaksin supermassiivisten mustien aukkojen paria, on tuonut aiheeseen uutta valoa.

Aikojen saatossa tämä kaikkein massiivisin tunnettu mustien aukkojen pari on kiertänyt lähemmäksi toisiaan. Niiden välinen etäisyys on tällä hetkellä "vain" 24 valovuotta. Viimeisen kolmen miljardin vuoden aikana lähenemistä ei kuitenkaan ole enää tapahtunut.

Syyksi ilmeni tähtien ja kaasun niukkuus aukkojen ympäristössä. Niin kauan kun lähistöllä on runsaasti ainetta tähtien ja kaasun muodossa, aukkojen liike-energiaa siirtyy aineeseen ja aukkojen välinen etäisyys pienenee. Mutta jos aine käy vähiin, mikään ei ole jarruttamassa liikettä ja läheneminen lakkaa.

"Normaalisti näyttää siltä, että galaksit, joissa on kevyempiä mustien aukkojen pareja sisältävät riittävästi tähtiä ja massaa ajamaan aukot nopeasti yhteen", sanoo Roger Romani Stanfordin yliopistosta. "Mutta tämä pari on putsannut keskisen galaksin aineesta ja jäänyt pysähdystilaan."

Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)