Gravitaatioaalto-observatoriot havaitsivat kevyiden mustien aukkojen yhdistymisen

LIGO- ja Virgo-observatoriot ovat julkistaneet viidennen varman havainnon mustien aukkojen yhdistymisestä. 7 ja 12 Auringon massaisten aukkojen törmäys oli tähän mennessä havaituista pienin.

Mustien aukkojen sulautuminen todettiin 8. kesäkuuta. Tapahtumassa katosi avaruuteen yhden Auringon edestä massaa painovoima-aaltoina, minkä jälkeen lopullisen aukon massaksi jäi kahdeksantoista Aurinkoa.

Tällaisista verraten pienistä mustista aukoista on saatu tietoa epäsuorasti sähkömagneettisen säteilyn, kuten röntgensäteilyn, avulla. Kun tämän kokoluokan aukkoja havaitaan myös painovoima-aalloilla, ymmärrys mustista aukoista syvenee.

Aikajärjestyksessä kesäkuun havainto oli neljäs varmuudella todettu mustien aukkojen kohtaaminen, vaikka myöhäisempi, elokuun 14. päivä todettu tapahtuma julkistettiin ensin. Kolme päivää tästä saatiin myös ensimmäinen havainto neutronitähtien törmäämisestä.

LIGO-observatorio sijaitsee Yhdysvalloissa ja siihen kuuluu kaksi instrumenttia 3 000 kilometrin päässä toisistaan. Yhden instrumentin käsittävä Virgo sijaitsee Italiassa.

Molemmat observatoriot ovat tällä hetkellä poissa käytöstä, sillä niitä päivitetään herkemmiksi. Laitteet ovat taas käytössä syksyllä 2018, mutta uusia havaintoja törmäyksistä on mahdollista saada jo tätä ennen testiajojen yhteydessä.

Aiheesta lisää LIGO (englanniksi)