Galaksiydinten supermassiiviset mustat aukot esiintyvät usein pareina

Tällä viikolla julkaistu tutkimus löysi todisteita useista toisiaan kiertävistä jättiläisaukoista. Löydöt vahvistavat nykykäsitystä galaksien kehityksestä.

Monen galaksin keskustassa sijaitsee supermassiivinen musta aukko. Nämä ovat jättiläisiä tavallisiin mustiin aukkoihin verrattuna. Supermassiivisella aukolla on massaa miljoonien tai jopa miljardien aurinkojen verran.

Nykytietomme mukaan galaksit ovat kasvaneet yhdistymällä, jolloin niiden ytimien mustat aukot ovat myös saattaneet yhdistyä keskenään. Varmuutta teorian pitävyydestä on kuitenkin ollut vaikea löytää.

Nyt paljastui lisää todisteita yhdistymisteorian puolesta. Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi supermassiivisten mustien aukkojen tuottamia valtavia suihkuja ja etenkin suihkujen suuntautumisessa tapahtuneita muutoksia. Monesta suihkusta löytyi viitteitä kahdesta toisiaan kiertävästä supermassiivisesta mustasta aukosta.

"Olemme tutkineet suihkuja pitkän aikaa tietokonesimulaatioilla", toteaa Martin Krause Hertfordshiren yliopistosta.

"Tässä ensimmäisessä systemaattisessa korkean resoluution radiokarttojen ja voimakkaimpien radiolähteiden vertailussa olimme hämästyneitä, kun löysimme joka kolmannesta suihkusta merkkejä prekessiosta [eli pyörimisakselin kiertymisestä]."

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)