Galaksin muoto kertoo sen pyörimisnopeudesta

Galaksi voi muistuttaa muodoltaan pannukakkua, merisiiliä tai jalkapalloa – tai mitä tahansa siltä väliltä. Uusi tutkimus analysoi 845 galaksin pyörimisnopeuden ja muodon riippuvuutta toisistaan.

Uuden tutkimuksen suurimpiin haasteisiin kuului galaksin kolmiulotteisen muodon päätteleminen, vaikka se nähdään vai siluettina. Työssä luotiin kolmiulotteiset mallit tähtitiheyksille.

Mallien luomisessa hyödynnettiin erityisen havaintolaitteen keräämää aineistoa. 3,9-metriseen Anglo-Australian Telescopeen asennetun SAMI-instrumentin avulla tutkijat pääsivät analysoimaan tähtien ja kaasun nopeuksia eri puolilla galakseja. Yhdistettyinä muotomallinnuksiin havainnot auttoivat selvittämään pyörimisnopeudet. 

"Havaintojemme mukaan spiraaligalakseissa, joiden tähdet ovat kiekossa, nopeammin pyörivillä on ympyrämäisemmät kiekot", kertoo tutkimukseen osallistunut Scott Croom Sydneyn yliopistosta.

Vastaavasti hitaammin pyörivissä galakseissa esiintyy enemmän epäsäännöllisiä muotoja. Niiden kiekot ovat myös paksumpia.

Lisäksi galaksin muoto kätkee itseensä tietoa menneistä tapahtumista, kuten galaksien sulautumisista toisiinsa.

Tutkimus ilmestyi Royal Astronomical Societyn Monthly Notices -lehdessä.

Aiheesta lisää Sydneyn yliopisto (englanniksi)