Galaksimme ytimessä muinoin tapahtunut purkaus valaisi kaukaisen kaasuvirran

Linnunradan keskustassa sijaitseva jättiläismäinen musta aukko vapautti valtavan määrän energiaa noin 3,5 miljoonaa vuotta sitten. Muinaiset esi-isämme saattoivat pystyä näkemään tapahtuman yötaivaalla.

Mustan aukon purkaus ionisoi peräti 200 000 valovuoden päässä olleen kaasupilven. Havainto on konkreettinen todiste siitä, että kaukaisetkin kohteet voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään. 

Nyt miljoonia vuosia myöhemmin tähtitieteilijät ovat pystyneet havaitsemaan kaikuja tästä purkauksesta.

Tapahtuman seurauksena mustan aukon luona muodostui näkyvän valon lisäksi myös kaksi ultraviolettisäteilyn keilaa. Näistä toinen osui Magellanin virraksi kutsuttuun kaasumuodostelmaan, joka sijaitsee noin 200 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta.

Hubble-avaruusteleskoopin avulla tutkijat pystyivät nyt näkemään merkkejä ultraviolettivalon ionisoimista atomeista.

"Välähdys oli niin voimakas, että se valaisi virran kuin joulukuusen - se oli kataklysminen tapahtuma", hehkuttaa Andrew Fox STScI-tiedeinstituutista.

"Tämä osoittaa, että galaksin eri osat ovat yhteydessä toisiinsa - mitä tapahtuu galaksin keskustassa vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu Magellanin virrassa." (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 5 tai 6/2020)