Ziteng Wang - Galaksimme keskustasta tulee erikoinen toistuva radiosignaali
Australialaisella teleskoopilla löydetty signaali ei sovi minkään tunnetun radiolähteen muottiin. Kyseessä saattaa olla kokonaan uudenlainen tähtitieteellinen kohde.
"Erikoisin ominaisuus uudessa signaalissa on, että sillä on hyvin voimakas polarisaatio", sanoo Ziteng Wang Sydneyn yliopistosta. "Tämä tarkoittaa, että sen valo oskilloi vain yhdessä suunnassa, mutta suunta kääntyy ajan kuluessa."
Myös kirkkaus vaihtelee dramaattisesti kertoimella sata. Lisäksi signaali sammuu ja syttyy näennäisen satunnaisesti.
Monentyyppiset tähdet lähettävät vaihtelevaa säteilyä kautta sähkömagneettisen spektrin. Pulsarit, supernovat, roihuavat tähdet ja nopeat radiopurkaukset ovat esimerkkejä tällaisista kohteista.
Aluksi Wang tiimeineen arveli, että ASKAP-radioteleskoopilla löydetty kohde olisi pulsari eli nopeasti pyörivä neutronitähti. "Signaalit eivät kuitenkaan sopineet siihen, mitä me odotimme pulsareista", sanoo Wang.
Sen sijaan tällä ASKAP J173608.2-321635 -nimen saaneella radiolähteellä on joitakin yhteneväisyyksiä hiljattain löydettyyn, niin ikään huonosti ymmärettyjen kohteiden luokkaan nimeltä Galactic Centre Radio Transients.
"Mutta myös eroja on", sanoo David Kaplan Wisconsin-Milwaukeen yliopistosta. "Ja me emme joka tapauksessa ymmärrä näitäkään kohteita, joten se vain lisää mysteeriä."
Aiheesta lisää Sydneyn yliopisto (englanniksi)