Galaksien kaasun ja pölyn rihmastot erottuvat Webbin uusissa kuvissa
"Pikkuriikkisestä tammenterhosta kasvaa valtava tammi" pätee myös isossa mittakaavassa. James Webb -avaruusteleskoopin infrapunakuvat paljastavat yksittäisten tähtien roolia galaksien kehityksessä.
Lähigalaksien fysiikkaa tutkivassa PHANGS-kartoituksessa tiimin kohteena on 19 spiraaligalaksia, joista viidestä on jo ehditty ottaa ja julkaista kuvat.
"Alueet, jotka olivat kokonaan tummia Hubblen näkyvän valon kuvissa, valaistuvat yksityiskohtineen näissä uusissa infrapunakuvissa", selittää Karin Sandstrom Kalifornian yliopistosta.
"Se mahdollistaa meidän tutkivan, miten tähtienvälinen pöly on absorboinut valoa syntyvässä olevista tähdistä ja sitten säteillyt sen takaisin infrapunassa ja valaissut sillä kaasun ja pölyn monisäikeistä verkostoa."
Webb onnistuu etenkin kaasun sisällä olevien onkaloiden paljastamisessa. Kaasusta ja pölystä tiivistyneet nuoret tähdet ovat alkaneet nopeasti tähtituulellaan raivata ympärilleen tilaa.
Kuplat levittävät ja liikuttavat kaasun ja pölyn pilviä. Joissakin paikoissa kaasu tiivistyy muodostamaan uusia tähtiä, toisissa paikoissa kaasusta tyhjien kuplien kasvaminen puolestaan vaikeuttaa tähtien syntyä.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)