Gaia paljasti Linnunradasta kuusi pikavauhtiin sinkoutunutta tähteä

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-luotain on löytänyt kuusi poikkeuksellisen suurella nopeudella liikkuvaa tähteä. Kaikkien niistä arvioidaan sinkoutuneen vauhtiinsa Linnunradan keskustan supermassiivisen mustan aukon vuorovaikutuksen vuoksi.

"Kaikki nämä tähdet ovat taivaltaneet valtavia matkoja galaksissamme, mutta niiden liike pystytään jäljittämään takaisin sen ytimeen – alueelle, tähtienvälisen kaasun ja pölyn piilottama", kuvailee tutkimusta johtanut Elena Maria Rossi Leidenin yliopistosta.

Aurinko kiertää Linnunradassa noin 220 kilometrin sekuntivauhdilla. Kaikki kuudesta tutkitusta tähdestä liikkuvat yli 360 ja nopein yli 500 kilometrin sekuntinopeudella. Nopein tähti on ylittänyt pakonopeuden ja kulkeutuu aikanaan kokonaan pois Linnunradasta.

Tutkittujen tähtien liikkeitä viimeisen miljoonan vuoden aikana esitellään myös videolla.

Gaia-luotain havainnoi yhteensä noin miljardia tähteä Linnunradassa ja mittaa niiden ominaisuuksien lisäksi myös niiden liikkeet.

Suurnopeustähdet tunnistettiin kahden miljoonan muun joukosta käyttämällä itseoppivia neuroverkkoja. Menetelmä vähensi merkittävästi tutkijoiden työmäärää.

Täyden datakirjaston analyysi tuo runsaasti haasteita datan käsittelyyn. Gaian seuraava täydet miljardi tähteä käsittävä datajulkistus on suunnitteilla ensi vuoden huhtikuulle.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)