Etäisin radiokohde on galaksiydin maailmankaikkeuden nuoruudesta
Tähtitieteilijät ovat löytäneet kaukaisimman tiedossa olevan radiosäteilyn lähteen. Pitkät radiosuihkut omaava kvasaari voi auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin varhaista maailmankaikkeutta.
Kvasaarit ovat galaksien ytimiä, joiden supermassiiviseen mustaan aukkoon ajautuu paljon materiaa. Kuumetessaan aine loistaa koko muuta galaksia kirkkaampana.
Hiljattain on löydetty kvasaari lempinimeltään P172+18. Kohde niin kaukana, että sen valo on kulkenut noin 13 miljardia vuotta päästäkseen maapallolle. Näemme kvasaarin sellaisena kuin se oli, kun maailmankaikkeus oli vain noin 780 miljoonaa vuotta vanha.
Vielä kaukaisempiakin kvasaareja on löydetty. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tähtitieteilijät ovat pystyneet erottamaan kvasaarista lähtevät radiosuihkut näin varhaisessa vaiheessa maailmankaikkeuden historiaa.
P172+18:n energianlähteenä oleva musta aukko on noin 300 miljoonaa kertaa massiivisempi kuin Aurinko. Aukko kuluttaa ympäristönsä kaasua hämmästyttävällä vauhdilla.
”Musta aukko syö ainetta hyvin nopeasti ja on yksi kiivaimmin massaansa kasvattava kohde, joka on havaittu”, kertoo Chiara Mazzucchelli Euroopan eteläisestä observatoriosta ESOsta.
Havainnot tehtiin ESOn VLT-kaukoputkella.