Erikoinen valkoinen kääpiö syntyi kahden pienemmän kolarista
Tutkijat ovat löytäneet valkoisen kääpiön, jolla on koostumukseltaan poikkeuksellinen kaasukehä. Tähti vaikuttaa olevan tulosta kahden valkoisen kääpiön yhdistymisestä.
Meistä 150 valovuoden päässä on valkoinen kääpiötähti, jonka kaasukehästä tutkijat ovat löytäneet epätavallisen paljon hiiltä.
"Tämä tähti nousi esiin jonakin, mitä emme ole koskaan aiemmin nähneet", sanoo Mark Hollands Warwickin yliopistosta.
Tähden erikoinen koostumus viittaa sen syntyneen kahden pienemmän valkoisen kääpiön yhdistyessä.
Tätä puoltaa myös tähden poikkeuksellinen 1,1 Auringon massa. Useimmat valkoiset kääpiöt ovat verraten kevyitä, noin 0,6 Auringon massaisia.
Vain kourallinen valkoisten kääpiöiden sulautumia on onnistuttu tähän mennessä löytämään. Nyt on kyseessä ensimmäinen kerta, kun tunnistus tehtiin tähden kaasukehän perusteella.
Teoreettisten mallien mukaan kovinkaan massiiviset valkoiset kääpiöt eivät voi selvitä yhdistymisestä, sillä jos tuloksena oleva tähti saavuttaa 1,4 Auringon massan, se räjähtää supernovana. Mahdollisesti räjähdys tapahtuu jo alemmilla lukemilla.
"Ehkä kaikkein innostavin ominaisuus tässä tähdessä on, että sen on täytynyt juuri ja juuri välttää supernovana räjähtäminen", sanoo Hollands.
Valkoiset kääpiöt ovat tähtien pieniä ja tiiviitä ytimiä, jotka jäävät jäljelle, kun tähti käyttänyt polttoaineensa loppuun. Myös Aurinkomme odotetaan kaukaisessa tulevaisuudessa päättävän päivänsä samaan malliin.
Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)