Erikoinen tähti saattaa sisältää tuntemattomia superraskaita alkuaineita

Przybylskin tähtenä tunnettu kohde voi sisältää ainutlaatuisia alkuaineita. Jos tutkijoiden veikkaus osuu oikeaan, kyseessä olisi ensimmäinen havainto niin sanotulla vakaussaarekkeella sijaitsevista superraskaista alkuaineista.

Przybylskin tähdessä tiedetään olevan harvinaisen paljon meille tuttuja raskaita alkuaineita. Tähdessä on nähty viitteitä jopa aktinoideista eli jaksollisen järjestelmän alkuaineista 89–103.

Aktinoidit ovat radioaktiivisia aineita, joiden pitäisi hajota tähden elinikään verrattuna suhteellisen nopeasti. Jos Przybylskin tähdessä todella on aktinoideja, jonkin mekanismin täytyy tuottaa niitä lisää.

Nyt Vladimir Dzuba New South Walesin yliopistosta kollegoineen ehdottaa, että aktinoidit ovat syntyneet vielä raskaampien alkuaineiden hajottua.

Tällä hetkellä alkuaineiden jaksollinen järjestelmä loppuu numeron 118 oganessoniin. Sitäkin raskaampia alkuaineita tiedetään olevan, mutta niitä ei ole koskaan havaittu.

Dzuban tiimi toivoo, että heidän teoriansa testataan etsimällä tähden spektriviivoista havaintoja nobeliumista, lawrenciumista, nihoniumista ja fleroviumista. Nämä tunnetut raskaat alkuaineet voivat olla välivaiheita tuntemattomien superraskaiden alkuaineiden hajoamisketjussa.

"Jos ja kun tällaisia spektriviivoja löydetään, se tulee olemaan erittäin vahva todiste pitkäikäisten superraskaiden alkuaineiden olemassaolosta universumissamme", Dzuba toteaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)