Erikoinen räjähdys galaksissa saattoi merkitä magnetarin syntyä

Tuore havainto poikkeuksellisesta tapahtumasta himmeässä galaksissa puhuttaa astronomeja. Kyse saattaa olla neutronitähtien yhdistymisestä voimakkaan magneettikentän omaavaksi magnetariksi. 

Kesäkuun 16. päivänä tapahtui räjähdys, jolle on annettu kutsumanimi Cow (Lehmä). Kohde löytyi Havaijin ATLAS-teleskoopilla Herkuleksen tähtikuviossa sijaitsevasta galaksista.

Löytymisensä jälkeen kohdetta seurattiin myös muilla teleskoopeilla. Näin tapahtumasta saatiin havaintoja laajalla aallonpituuksien haitarilla.

Cow poikkesi tyypillisestä supernovasta usealla tavalla. Sen enimmäiskirkkaus oli huomattavan suuri, 10–100 kertainen supernovaan nähden. Se myös saavutti huippunsa hyvin nopeasti, vain kolmessa päivässä. Supernovalla tämä tyypillisesti kestää 10–20 päivää.

Muita erityisominaisuuksia olivat korkea, noin 27 000 asteen lämpötila, vähäinen ulos sinkoutuvan aineen määrä sekä tasainen ja muuttumaton spektri.

Queenin yliopiston Simon Prenticen johdolla tehty tutkimus summaa, että kyseessä näyttäisi olevan kahden neutronitähden yhdistyminen yhdeksi, hyvin voimakkaasti magentisoituneeksi neutronitähdeksi eli magnetariksi.

Selitys on olemassa olevista ainoa, joka pystyy selittämään Cown havaitut erikoispiirteet. Lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen tulkinnan vahvistamiseksi.

Aiheesta lisää AAS Nova (englanniksi)