Ensimmäinen havaittu musta aukko on luultuakin suurempi

Tunnetuin tähdenmassainen musta aukko, Cygnus X-1, on punnittu tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Tutkijoiden mukaan kohteen suurta massaa on vaikea selittää nykytiedoilla.

Fyysikot Stephen Hawking ja Kip Thorne löivät 1970-luvulla kuuluisan vedon siitä, onko Cygnus X-1 -niminen kohde musta aukko vai ei. Vielä tuolloin mustien aukkojen olemassaoloa ei ollut täysin todistettu.

Vasta vuonna 1990 tutkijat pystyivät sanomaan varmuudella, että Cygnus X-1 todellakin on musta aukko.

Nyt tutkijat ovat havainneet tätä kohdetta kuuden päivän ajan VLBA-teleskooppiryhmällä. Tulosten perusteella Cygnus X-1 on niin massiivinen, että se haastaa nykyiset teoriat tähdenmassaisten mustien aukkojen kehittymisestä.

"Uudet havainnot kertovat meille, että musta aukko on yli 20 kertaa Auringon massainen. Tämä on 50 prosentin lisäys aiempiin arvioihin", toteaa Ilya Mandel Monashin yliopistosta.

Cygnus X-1 on näin ollen massiivisin tunnettu romahtaneesta tähdestä muodostunut musta aukko, jos mukaan ei lasketa painovoima-aalloilla huomattuja aukkoja. Kohteen pyörimisnopeus on myös suurempi kuin yhdelläkään muulla tunnetulla mustalla aukolla ja lähentelee valonnopeutta.

Cygnus X-1 sijaitsee Joutsenen tähdistössä. Sen kumppanina on sininen superjättiläistähti.

Aiheesta lisää ICRAR (englanniksi)