Eksyneet tähdet paljastivat galaksimme kiekon huojunnan

Osa Linnunrataa ympäröivän halon tähdistä on osoittautunut kotoperäisiksi. Galaksimme kiekon heilahtelu on saanut tähdet karkaamaan ulommas.

Kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä on saanut näyttöä, että jotkin Linnunradan kiekon ulkopuolella olevista lukuisista tähtivirroista ja -pilvistä ovat itse asiassa peräisin Linnunradasta itsestään.

Aiemmin galaksimme painovoiman uskottiin irrottaneen ne pienemmistä galakseista satunnaisissa kohtaamisissa.

Tutkijat analysoivat 14 tähteä kahdessa tähtirakenteessa galaksimme kiekon vastakkaisilla puolilla. Kohteet sijaitsevat noin 14 000 valovuoden päässä kiekon tasosta.

Tähtien kemiallinen tutkimus paljasti niiden olevan identtisiä sekä keskenään että myös Linnunradan kiekon tähtien kanssa.

"Kemiallisten määrien analyysi on hyvin tehokas testi, joka sallii DNA-vertailun lailla tunnistaa tähden isäntäpopulaation", sanoo Maria Bergemann Max Planck -instituutista.

­Tutkimus kertoo galaksimme dynamiikan olevan huomattavasti luultua monimutkaisempaa.

Tähtien kotoperäisyys on merkki menneisyydessä tapahtuneesta kohtaamisesta massiivisen satelliittigalaksin kanssa. Tämä on saanut Linnunradan heilahtelemaan, minkä seurauksena tähtiä on eksynyt kauas kiekon ulkopuolelle.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)