Eksoottinen hiilitähti puhalsi ympärilleen kuplan

Yllä olevassa kuvassa näkyy harvinainen hiilitähti. Uudet ALMA:lla tehdyt havainnot paljastivat huomattavan ohuen pallomaisen kuoren sen ympäriltä.

Kuvan U Antliae -hiilitähti sijaitsee himmeässä Ilmapumppu-tähdistössä eteläisen pallonpuoliskon taivaalla. Itse tähti on keskellä oleva kirkas piste. 

Noin 2 700 vuotta sitten tähti menetti lyhyessä ajassa suuren määrän massaansa. Vain joitakin satoja vuosia kestäneen vaiheen aikana materia sinkoutui ulos suurella nopeudella ja muodostaa nyt näkyvän kuplan kaltaisen kuoren.

Uusi ALMA-teleskoopilla kerätty aineisto ei ole vain yksi kuva. ALMA tuottaa kolmiulotteisia havaintosarjoja, joiden jokainen viipale havaitaan hieman erilaisella aallonpituudella.

Doppler-ilmiön johdosta tämä tarkoittaa sitä, että havaintosarjojen eri viipaleet esittävät eri nopeudella liikkuvaa kaasua. 

Kuoren tarkempi tutkimus on jo löytänyt todisteita ohuista, kierteilevistä kaasupilvistä. Nyt esiteltyjen havaintojen toivotaan auttavan tähtitieteilijöitä ymmärtämään paremmin, kuinka tähdet kehittyvät elämänsä myöhäisempien vaiheiden aikana.

Hiilitähdet saavat nimensä siitä, että niiden kaasukehässä on enemmän hiiltä kuin happea. Ne muodostavat tähden pintaosissa hiilimonoksidia, joka kuluttaa kaiken hapen kaasukehästä. Tämä aiheuttaa hiilitähdille niille ominaisen kirkkaan punaisen värin. 

Aiheesta lisää ESO