Betelgeusen kirkkaus kääntyi varovaiseen nousuun

Betelgeuse-tähden himmeneminen näyttää päättyneen. Toiveet ja pelot tähden räjähtämisestä suhteellisen pian eivät ole näillä näkymin toteutumassa.

Orionin tähdistössä sijaitsevan Betelgeusen kirkkaus alkoi hiipua viime vuoden lopulla. Tähden kirkkaus pienentyi lähes kolmannekseen normaalista.

Muutoksen on ehdotettu johtuneen esimerkiksi tähdestä lähteneestä pölypilvestä. Mediassa himmenemistä ehdittiin spekuloida myös merkiksi pian koittavasta supernovaräjähdyksestä.

Nyt viimeisimmät havainnot osoittavat, että Betelgeusen himmeneminen on loppunut ja tähti on alkanut hiljalleen taas kirkastua. Tämän perusteella se ei ole juuri nyt räjähtämässä supernovana.

Tähden himmenemisen varsinainen syy ei silti vielä ole varmistunut.

"Kaikenlaisia havaintoja tarvitaan edelleen, jotta voimme ymmärtää tämän ennen kokemattoman himmenemisjakson luonteen ja sen, mitä tämä yllättävä tähti tekee seuraavaksi", tähtitieteilijät kirjoittavat tutkimuksessaan.

Betelgeuse on joka tapauksessa edelleen vahva kandidaatti seuraavaksi paljain silmin näkyväksi supernovaksi. Arvioiden mukaan supernovaräjähdys on odotettavissa seuraavan sadantuhannen vuoden kuluessa.

Betelgeusesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruuden numerossa 2/2020.