Betelgeuse himmenee edelleen

Joulukuussa kerroimme Betelgeuse-tähden oudosta himmenemisestä. Nyt tutkijat raportoivat, että tähden himmentyminen on jatkunut edelleen.

Syyskuun jälkeen tähden lämpötila on pudonnut noin 100 celsiusasteella ja sen kirkkaus on romahtanut jo huikeat miltei 25 prosenttia.

Himmeneminen ei silti välttämättä johdu itse tähdestä, sillä todennäköisimmäksi syyksi tutkimusryhmä ehdottaa tähden eteen tullutta kaasupilveä. Pilvi on kuitenkin luultavasti lähtöisin Betelgeusesta. 

Tähden ikääntyessä sen kyky pitää kiinni ulko-osistaan heikkenee ja siksi kaasua voi päästä karkaamaan tähdestä.

Tähtitieteilijät ovat keränneet Betelgeusesta järjestelmällisiä havaintoja jo noin sadan vuoden ajan. Viimeisen 25 vuoden havainnot ovat kuitenkin perusteellisimmat, ja niiden mukaan tähden kirkkaus on tällä hetkellä alimmillaan.

Hurjimmassa skenaariossa himmenemisen on ounasteltu olevan mahdollinen merkki pian koittavasta supernovaräjähdyksestä. Tämä mahdollisuus on olemassa, mutta se on verraten pieni. 

Betelgeuse tulee päättämään päivänsä supernovana, mutta tämän on oletettu tapahtuvan vasta joskus kymmenien tuhansien vuosien kuluessa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)